Ocet jabłkowy - właściwości i zastosowanie
#ocetjablkowy #dieta #przepis
Data aktualizacji: :, dnia r.
Ocet jabłkowy - właściwości i zastosowanie
Odkryj wszechstronne właściwości octu jabłkowego, które od wieków są cenione zarówno w medycynie ludowej, jak i nowoczesnych badaniach zdrowotnych. Ten znakomity płyn, uzyskiwany przez fermentację naturalnych cukrów z jabłek, jest skarbnicą cennych składników, które mogą przyczynić się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia.
Dlaczego warto go pić?
W tym artykule:
- Dowiesz się, w jaki sposób powstaje ocet i jakie ma właściwości zdrowotne
- Zgłębisz jego szerokie spektrum działania — od detoksykacji organizmu, poprzez wspieranie trawienia, aż po zastosowania kosmetyczne.
- Poznasz przeciwwskazania do jego stosowania oraz przepis na ocet
Ponadto artykuł zawiera praktyczne wskazówki dotyczące codziennego wykorzystania octu jabłkowego, które mogą wzbogacić Twoją dietę i rutynę pielęgnacyjną, przynosząc korzyści zarówno dla ciała, jak i umysłu.
Nie przegap informacji o tym, jak różnorodne zastosowanie octu jabłkowego może być pomocne w codziennym życiu oraz jakie naukowe dowody potwierdzają jego pozytywny wpływ na zdrowie!
Co to jest ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji cukrów znajdujących się w jabłkach, w obecności bakterii kwasu octowego.
Można go przygotować samodzielnie w domu, co nie jest trudną czynnością, ale proces fermentacji jest dość długi i może trwać nawet do trzech miesięcy.
W tym miejscu warto wspomnieć, że do zrobienia domowego octu, najlepiej jest użyć całych jabłek, które wiemy, że są dobrej jakości i pochodzą ze sprawdzonego źródła.
Natomiast, jeśli chcemy kupić ocet jabłkowy w sklepie, zwróćmy uwagę na ten naturalnie mętny, czyli niefiltrowany, dostępny w szklanych butelkach.
Na końcu artykułu podamy prosty przepis jak zrobić ocet jabłkowy.
Co takiego ma w sobie ocet jabłkowy?
Ocet z jabłek zawiera drogocenne składniki odżywcze, które wpływają na jego właściwości lecznicze. Są to m.in.:
- Kwasy organiczne, tj. kwas jabłkowy, kwas cytrynowy czy kwas winowy, a te regulują metabolizm cukrów w naszej krwi.
- Naturalnie występujące przeciwutleniacze, jak polifenole, inaczej flawonoidy, które działają przeciw wolnym rodnikom. Flawonoidy to związki, które charakteryzują się działaniem prozdrowotnym, ponieważ rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiają ukrwienie narządów, jak i pomagają w przyswajaniu witaminy C w naszym organizmie.
- Ocet jabłkowy zawiera również beta-karoten, który również chroni przed oddziaływaniem wolnych rodników, które wraz z zanieczyszczeniem środowiska w coraz większym stopniu atakują komórki w ludzkich organizmach.
- Witaminy takie jak A1, witaminy z grupy B jak B1, B2, B6, oraz witaminę C i E.
- Inne cenne składniki mineralne jak potas, magnez, cynk, sód, fosfor, żelazo, kobalt, fluor, krzem, siarkę czy wapń.
Jak stosować ocet jabłkowy?
Najpopularniejszym sposobem na spożywanie octu, to picie octu rozcieńczonego wodą np. jedną lub dwie łyżki na szklankę wody.
Wiele osób spożywa go codziennie rano na czczo.
Kolejnym sposobem, jest picie wody z octem jabłkowym 20 minut tuż przed każdym posiłkiem. Ma to na celu pobudzić procesy trawienne i przyspieszyć metabolizm.
Można dodatkowo przygotować tak zwanego shota i wzbogacić jego smak miodem, imbirem czy kurkumą, co będzie dodatkowo wspomagać układ opornościowy.
Dlaczego warto pić ocet jabłkowy? Właściwości zdrowotne
Jakie właściwości ma ocet? Dlaczego warto go pić? Oto kilka powodów:
- Ma działanie przeciwbakteryjne
- Dezynfekuje, pomaga oczyścić jelita, nerki czy drogi moczowe.
- Ocet jabłkowy sprzyja leczeniu infekcji i jest świetnym remedium na ból gardła.
- Ponadto wspiera on proces detoksykacji organizmu i może pomagać w schudnięciu, ponieważ pobudza przemianę materii i przyspiesza spalanie tłuszczu. Dla osób chcących polepszyć samopoczucie i zmniejszyć swoją masę, zaleca się picie octu jabłkowego z wodą, tuż przed każdym posiłkiem, co ma na celu hamowanie uczucia wilczego głodu. Ocet jabłkowy może zminimalizować ochotę na słodycze czy niezdrowych fast food.
Wpływ na zdrowie - jakie właściwości lecznicze ma ocet?
- Według badań naukowych, ocet jabłkowy reguluje poziom cukru we krwi, poprawia wrażliwość na insulinę i redukcję poziomy hemoglobiny gliko-wanej/ Jest to dobrą wiadomością dla osób cierpiących na cukrzycę typu drugiego. Może też zapobiegać uszkodzeniom wątroby i nerek, które są powikłaniem cukrzycowym.
- Ocet jabłkowy ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe i hamuje rozwój drożdżaków Candida. Terapia octem jabłkowym w celu usunięcia drożdżaków może okazać się skutecznym rozwiązaniem.
- Ocet jabłkowy pomaga kontrolować nocne skurcze mięśni, których przyczyną jest niedobór potasu. Regularne spożywanie octu może wyeliminować ten problem.
- Ocet jabłkowy potrafi bardzo skutecznie ugasić pragnienie, jak i poprawić nieprzyjemny refluks żołądkowo-przełykowy. Roztwór octu jabłkowego z wodą, może skutecznie pomóc osobom z łagodnym refluksem.
Jak pić ocet jabłkowy?
Octu jabłkowego nie powinno się wypijać bezpośrednio w większych ilościach.
Zaleca, aby najlepiej 1 lub 2 łyżki stołowe octu jabłkowego rozcieńczać w szklance wody i wypijać na czczo, lub do posiłku 1-2 razy dziennie.
Warto też po jego spożyciu przepłukać usta, gdyż może on niekorzystnie działać na szkliwo zębów.
Ocet jabłkowy obniża ciśnienie, poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Nie należy go zatem łączyć z lekarstwami wykazującymi to samo działanie. Ocet jabłkowy ma również swoje zastosowanie w domowym spa, ponieważ skutecznie oczyszcza i dezynfekuje skórę, eliminując bakterie, która odpowiadają za wywoływanie trądziku.
Inne zastosowania octu jabłkowego
Z octu jabłkowego można zrobić tonik do skóry w proporcji 1: 3 z wodą. Ocet jabłkowy ma podobne pH jakie powinna mieć zdrowa skóra, dlatego działa pozytywnie na jej ukrwienie i pobudza jej czynności. Stosowany zewnętrznie jako naturalny specyfik do codziennej pielęgnacji ciała może dużo nam zaoferować, ponieważ znacznie polepsza stan naszej skóry, która staje się gładsza i bardziej jędrna.
Jednakże warto pamiętać, że każdy typ cery wymaga osobnego traktowania, ponieważ stosowanie octu jabłkowego bezpośrednio na skórę może ją przesuszyć.
Ponadto ocet jabłkowy może być stosowany do włosów, przeciwdziałając ich wypadaniu lub pojawianiu się łupieżu Zawiera on wszystkie odpowiedzialne za porost włosów witaminy i związki mineralne, dzięki czemu włosy mogą odzyskać swój utracony blask.
Domowy ocet jabłkowy w kuchni
Oprócz właściwości zdrowotnych ocet jabłkowy jest traktowany w kuchni jako przyprawa. Spożywanie octu jabłkowego, chociażby w formie dressingu czy sosu winegret, poprawia trawienie i zwiększa uczucie sytości. Może również zmniejszyć indeks glikemiczny potraw.
Ocet jabłkowy stosuje się również jako składnik marynat do mięs, który ułatwia trawienie, w szczególności tego bardziej tłustego, ponieważ pobudza on wydzielanie soków żołądkowych.
Warto pamiętać, że ocet jabłkowy w nadmiernych ilościach, może podrażnić przełyk czy błonę śluzową żołądka. Najlepiej jest więc stosować go w formie rozcieńczonej lub jedynie jako dodatek do potraw.
Ocet jabłkowy ma jeszcze niejedno zastosowanie w kuchni. Można płukać nim warzywa i owoce, by skutecznie pozbyć się drobnoustrojów, jest też skuteczny na uporczywe muszki owocówki podczas sezonu letniego.
Inne właściwości i zastosowanie
Ocet jabłkowy wykorzystać można na wiele sposobów:
- Ocet jabłkowy z roztworem wodnym można stosować jako dezodorant
- W starożytnych Chinach był uważany jako symbol życia
- Jest biodegradowalny i ze względu na niskie pH doskonale usuwa uporczywe zabrudzenia, tj. osad z mydła.
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Do jego przygotowania potrzebne są:
- 1 kg jabłek (papierówki, antonówki, renety)
- 1 l przegotowanej, letniej wody
- 5 łyżek stołowych cukru (jabłka słodkie wymagają mniej cukru, natomiast kwaśne więcej)
- Jabłka umyj i osusz, pokrój na ćwiartki (wraz z gniazdami, natomiast zdrewniałe ogonki należy usunąć).
- Pokrojone jabłka należy włożyć do dużego słoika i zalać przegotowaną, letnią wodą z cukrem.
- Słoik przykrywamy gazą, którą mocujemy gumką lub sznurkiem.
- Następnie odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce. Ważne jest, aby jabłka podczas całego procesu znajdowały się pod powierzchnią wody, inaczej może pojawić się pleśń, wówczas ocet nie będzie nadawał się do spożycia.
- Raz dziennie warto zamieszać zawartość słoja za pomocą łyżki, aby zapewnić równomierny dostęp tlenu.
Przygotowanie nastawu octowego jest łatwe zajmie nie więcej niż 15 minut, a fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni.
Ocet jabłkowy cieszy się zainteresowaniem, bo zaskakuje swoją uniwersalnością, jest naturalny i w naszej kulturze znany od dawna
Jego stosowanie może być wspomagające dla naszego organizmu, jednak warto pamiętać, że ocet jabłkowy jest jedynie środkiem - uzupełniającym, względem dobrze zbilansowanej diety. A ta, jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem i samopoczuciem przez długie lata, jest nierozerwalnie połączona z aktywnością fizyczną i dbałością o całą naszą sferę psychiczną i duchową.
Człowiek to nie tylko ciało fizyczne prawdziwe zdrowie to zdrowe ciało i wewnętrzna harmonia, dlatego, jeśli chcecie dowiedzieć się, jak jeszcze możecie zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich zapraszamy do działu Uzdrawianie na odległość.
Wpis redakcji popko.pl